24 март 2013 г.

обикновен козунак






 


Обикновен,обикновен,колко да е обикновен..........? :)))
     

Тези козунаци направих по рецептата за Обикновени козунаци от книгата "Съвременна домашна кухня" издадена 1969 г.
Позачудих се дали да оставя същото заглавие,защото някак отвътре мира не ми дава да нарека един домашен козунак обикновен.
За мен обикновен е само козунака от магазина,защото там яйца,мляко,мазнини и аромати са под въпрос като количество и качество.

От тестото направих два козунака - единият  сплетох без пълнеж,защото портокаловото сладко все още чакаше повод да го довършим,така че един чист козунак му дойде добре дошло.
В другия сложих плънка от ябълки и банан,но днес ще покажа само този без пълнежа ,защото пак съм направила прекалено много снимки и рискувам с двата да ви отегча с един безкраен ферман. :)






 




Продукти:


3 яйца размер L  + 1  белтък ( жълтъка + 1 ч.л. олио - за намазване)
150 мл. прясно мляко
60 гр. топено масло
30 мл. олио
140 гр. захар *
20 гр. прясна мая Юва
620 гр. брашно **
1 капсула течна ванилия
настъргана портокалова кора



* козунаците не са много сладки,може да  добавите малко течен или друг алтернативен подсладител
** на мен ми пое толкова брашно,количеството е ориентировъчно и се преценява индивидуално за всяко замесване,следи се консистенцията на тестото




 


Приготвяне:

Разтопете маслото и към него добавете олиото.
Затоплете леко млякото и в него разтворете маята.
Разбийте с вилица яйцата,белтъка и захарта,докато тя се поразтопи.
Смесете в контейнера на машината млякото с маята,яйцата и захарта.
Добавете ванилията и кората от портокала и около 300 гр. брашно.
Пуснете да се меси и добавяйте постепенно пресято брашно,докато се образува стегната топка и спре да маже под бъркалките.
Тогава започнете да добавяте на порции,малко по малко, от мазнината.Месенето продължава,докато се поеме всичката мазнина.
Ако тестото се е отпуснало прекалено може да добавите лъжица-две брашно.
Тестото на допир трябва да е меко като възглавничката на ухото ви.
След края на цикъла месене рестартирайте програмата и пуснете още един цикъл да се измеси повторно.


Ето какво пише в тази рецепта по повод на  въпроса при замесване на ръка дали трябва  козуначеното тесто  да се удря 100 пъти.


               
 



Оставете тестото да втаса до удвояване на обема.
Оформяйте с намаслени ръце на леко намаслена повърхност.
Разделете тестото на 2 части за два козунака.
Всяка част разделете на три топки.






Разплескайте всяка топка на приблизителен правоъгълник,не е нужно да точите с точилка,достатъчно е да изтегляте нагоре и встрани с пръсти.





Намажете тънко с разтопено масло,навийте на руло и осучете внимателно фитила.
С другите топки процедирайте по същия начин.
Сложете три фитила един до друг успоредно и сплетете.
Прехвърлете плитката в намаслена и набрашнена форма,или я застелете с хартия за печене,или я напръскайте със спрей за печене.






Оставете козунаците да втасат на топло-аз загрявам фурната до 40-50 гр.,
изключвам я и ги поставям вътре като преди това ги покривам с намазнено прозрачно фолио,за да не съхнат.
Когато отново удвоят обема си ги намажете с жълтък и поръсете обилно с кристална захар,може и сусам,мак,бадеми.






Изпечете ги на 170 гр. до суха клечка.
Охладете за 5 мин. формите с козунаците на решетка,след което ги извадете внимателно от тях и пак ги поставете на решетката до пълно охлаждане.






Нещо ми се поизгуби плетката,а не ми беше меко тестото,може би защото нямам търпение да ги пека без вентилатор,а от него още повече набухват и понякога се обезформят.









2016 г.
малки козуначета с парче локум във всяко топче






И козунак - този път към тестото са добавени пъстроцветни кандирани корички :





78 коментара:

  1. Роси, то винаги е хубаво с много снимки, ама питаш ли как се чувства стомахът ми... Чудесен козунак, поздравления за майсторлъка. =)

    ОтговорИзтриване
  2. Роси, първото нещо, което ми хрумна да ти напиша беше: "Е, обикновен.. Колко да е обикновен?" :D Той е просто чудесен! Под обикновен трябва да разбираме "неизчанчен", със стандартни съставки, но пак много вкусен, пухкав и ароматен! Много хубави конци, цвят.. Перфектен е!
    Прегръдки, Роси!

    ОтговорИзтриване
  3. Роси, мен ако питаш-изобщо не е обикновен!То конци то коричка със запечена захар, форма, аромат! Нищо не му е обикновено!
    Поздравления за майсторството!
    И чакам следващия-много ме заинтригува плънката!

    ОтговорИзтриване
  4. Роси, обикновените и традиционни рецепти винаги (поне според мен)са най-вкусни. А колко е хубаво да си направи човек домашен козунак. Знаеш, че има яйца и мляко и че няма консерванти, оцветители и всякакви други боклуци. А и тези есенции, които им слагат също не ми харесват, много натрапчиви и неприятни за мен. Друго си е да се сложи лимонче, канела, масло...
    Козунакът ти е станал разкошен с много конци. :) А как само ухае из цялата кухня, докато се пече... Козунакът е едно най-любимите ми тестени изделия, особено ако има плънка от някакъв мармалад и орехи. :) Ще чакам да видя следващия с плънката, много интересна ми звучи.
    Поздравления за необикновеното творение! :) Хубава вечер! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Вижда се, вижда се плетката. Не се притеснявай.
    И конците се виждат, а представям си на вкус какъв е дъхав: истински домашен козунак с яйца и масло.
    А с това мазило лимоновото дето го си га намазала :) направо си представям каква наслада ще е.
    Ей, ще ме зарибите да правя козунак :)
    Поздрави, мила Роси и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Тъй тъй, не може козунак да е обикновен :)
    Превъзходен!

    ОтговорИзтриване
  7. Твоите козунаци никога не са обикновени, Росинка!!! Приказни са :) и винаги неустоими!! И конци, конци, концииии :) и конченца!!!
    Добре, че в момента във фурната се допича поредната доза козунак у нас, че не знам как щях да удържа младежа да ти дойде на гости още тая вечер ;)

    Прегръдки и поздрави на всички вкъщи :) и хубава нова седмица ви желая, мила!!!!

    ОтговорИзтриване
  8. Никак не е обикновен, а уханен и прекрсен!

    ОтговорИзтриване
  9. Те на това му викам аз домашен козунак :) Бухнал със златиста коричка и какви конци си му направила Роси:)
    Наистина превъзходен! И това портокалово сладко как му ходи само :)))

    ОтговорИзтриване
  10. Чудесен е, Роси!
    Пухкав и на конци...ммм...
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  11. И на мен първата асоциация беше : Обикновен, оникновен...... колко да е обикновен !
    Толкова жълтичък, с тези конци, с хрупкава коричка е повече от НЕобикновен :)

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря ви,дами,за комплиментите,много драго ми става всеки път като "чуя" мнението ви и се надявам и занапред да имам това удоволствие!

    Сърдечен поздрав и успешна седмица пожелавам на всички! :)

    ОтговорИзтриване
  13. Ама как обикновен!Той си е направо необикновен - с безброй конци, вкусен и примамлив!Роси,голям майстор си на конците и хубавите козунаци и не само!Поздравления и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  14. Роси, ако този козунак е обикновен, иска ми се да видя необикновения :) Поръчки за козунаци за Великден приемаш ли?;) Ако да, моля да съм първа в списъка :)

    Прегръдки! Успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  15. Ох, чудесен е! Аз във форми не се вглеждам - козунак да е!:)
    И камък да стане, пак бих го изяла с прясно мляко:) Хаха
    Прекрасен е твоя!:)
    А за блъскане на тестото - май става и с блъскане и със сгъване, и всякак:)
    Хване ли човек веднъж цаката на козунаците, после само експерименти:)
    Това сладко дето го подмятате със Стоева по блоговете си, от тук му усещам аромата:)
    Много изкушаващо:)

    ОтговорИзтриване
  16. Започна серията вече, Роси, този "обикновен", а следващите ....кой знае какви плетки и плънки ще сътвориш до Великден, че и време има много, та ще се наслаждаваме на козуначените ти творения дълго! Ще взема да отскоча към теб да пробвам наистина някой козунак, че така отдалеч....
    Спорна седмица!

    ОтговорИзтриване
  17. Колко да е обикновен, по конците си личи, колко е вкусен и как се е напукал само, ще се пробва още утре, Роска!
    Хубава седмица :)

    ОтговорИзтриване
  18. Роси, "обикновеният" ти козунак е направо уникален...такива конци си докарала,взе ми акъла!! Правенето на козунак най-много ме плаши, след един провал. Но след твоя красив и вкусен козунак направо се замислих да ти кажа ;)Поздрави мила

    ОтговорИзтриване
  19. Айде, започна се! Щом Роси показва козунак значи е време за козунаци! Прекрасен е, какви конци, кълбо ще направя! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  20. Толкова пухкав и с тези конци - невероятен е! Просто се усеща ароматът му!
    Прегръдки , с очакване за новите предложения! :)

    ОтговорИзтриване
  21. Роси, кой гледа формата при тия конци. Невероятен е станал, тия дни и аз се каня да направя козунак, май ще е по тази рецепта.
    Поздрави и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  22. Бързо да го прекръстиш, Роси! Той е необикновен с тези конци, аромат и златист загар. Прегръдки с пожелания за спорна нова седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  23. Ех, от рано ги започна пак тази година, Роси!Още са ми пред очите твоите невероятни творения от миналата година!Този по нищо не им отстъпва, и не е обикновен, а прекрасен!Поздравления!
    Честит Празник Благовещение(Благовец),Роси1
    Желая ти много здраве и щастие! Бъди благословена жена, да изпиташ сладкото щастие да бъдеш съпруга, майка и баба!

    ОтговорИзтриване
  24. Прекрасен и съвсем НЕ обикновен !
    Честито Благовещение ,Роси !
    Хубава нова седмица ! Прегръдка !

    ОтговорИзтриване
  25. Честит празник,приятели,и нека бъдете благословени!
    Благодаря ви за вниманието и похвалите,давате ми с тях един невероятен старт на седмицата!

    Не бойте се,тази година не се очертава козуначена инвазия при мен,но....да не се заричам де. :)

    Ани,непременно не се оставяй на провала,със сигурност всеки го е имал.Моят първи козунак беше такъв кирпич,ужас!Но с подкрепата на майсторите и с техните съвети малко по малко се наместиха нещата.

    Успешна и ползотворна седмица на всички! :)

    ОтговорИзтриване
  26. Роска, честито Благовещение! Това се казва почерпка :) И нищо обикновено няма наистина в този козунак! Вълшебно изглежда :) Направо ми идва да захапя екрана :) Аз направих в събота първия си опит тази година за козунак, но не много успешно. Обаче съм се заинатила и ще има втори опит :) Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи,честит празник и на теб и семейството ти!Не се отказвай в никакъв случай и ще бъдеш възнаградена,ще видиш!Благодаря ти,прегръдка и от мен!

      Изтриване
  27. С прекрасен козунак ни честитиш големия празник,Роси!Честит да е и за теб и семейството!Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честит празник,Миленка,благодаря ти,прегръдка и от мен!

      Изтриване
  28. Роска, можеш да смениш името на този Божествен козунак, както вече ти писах във ФБ цялото семейство е възхитено-това е нашата рецепта :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ааааа,не бързай да се заричаш,докато не замесиш със сметана,Мариянче,иначе знаеш супер ти се радвам и ти благодаря за доверието и прекрасните отзиви!Честит празник!

      Изтриване
  29. Роска, тази година ще чета внимателно от рано, ако имам допълнителни въпроси ще ги задавам и накрая се надявам да споделя успех, а не провал като предния път. Ти си ми козуначеното гуру;)
    Прегръдка и започвам да си ва.дя записки

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марте,започвай репетициите,аз ще помагам,не се притеснявай!На един козунак ли ще се оставим,я? :)Прегръдка и от мен!

      Изтриване
  30. Честито Благовещение, Роси!!!
    Да е благословено семейството ви и всичките ви начинания!!!
    Прегръдки и поздрави на всички от нас :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,мила!Пожелавам ти много успешен ден! :)

      Изтриване
  31. И за мен няма обикновен козунак,
    но и за пореден път ще спомена - майсторка на козунаците си, Роси!
    Сърдечни поздрави с празника, хубав и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,Дианка,от теб подобен комплимент е много голям стимул!Хубав ден ти пожелавам!

      Изтриване
  32. Роси, вълшебен е! Не обикновен! Никога не меся козунаци преди Великден и чакам с нетърпение и убийствен апетит точния ден. А по повод месенето на тестото и аз знам от баба, че обреден хляб не се удря. Спазвам го и меся на ръка, кога по-дълго, кога не съвсем, но се отнасям към хляба с любов. Искам да постигна такива конци, като на твоя "обикновен" козунак. Ще идвам на уроци :)) Поздрави и спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи,благодаря ти за комплимента!
      Наистина би било грехота да забухаш това благо тесто в плота,аз не бих дори веднъж.
      Ще ги постигнеш,Снежи,няма начин,щом се прави-все ще става по-добре и по-добре.
      Хубаво,продължително измесване,качествено брашно и усукване на фитилите посочват майсторите като основни критерии за конците.
      С нетърпение очаквам да видя твоите великденски козунаци!Лека нощ и усмихнато утре! :)

      Изтриване
    2. Благодаря за съветите, Роси!

      Изтриване
  33. Роси страхотен е! Кажи ни марката на брашното което използваш. Благодаря ти за споделения опит.
    Руми

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Брашното е София мел-Есктра.
      Благодаря ти,Руми!

      Изтриване
  34. Страхотно изглеждат - поздравления за умението!

    ОтговорИзтриване
  35. Пълен разкош и никак не изглежда обикновен, а по-скоро майсторски!!! Поздрави, Роси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марта,благодаря ти!
      Ирка,добре завърнала се от приказния Рим!Благодаря за комплимента!
      Поздрави и на вас и хубав понеделник!

      Изтриване
  36. Фантастичен! Току що го извадих от фурната. Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А аз ви благодаря за отзива,много ми е драго,че сте опитали рецептата и сте доволни!Поздрави!

      Изтриване
  37. Здравей, чудесни снимки, изкушават ме, но всичките ми опити до сега са с резултат "сладък хляб" , никакви конци, меся тестото в машина, но програмата ми за тесто е 2часа и 30 минути, колко време е при теб, опасявам се дали с моята пекарна това двойно месене не му идва в повече

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей!Сигурна ли си,че става дума за програмата,която е само да замесиш тесто?Моята програма,която е само за замесване,без втасване е 20 мин.Програмата ми тесто с втасване е 1 час и 20 мин.,от които предполагам,че 20 мин. меси и 1 час втасва.Аз меся с програмата за бърз хляб,защото тя започва да меси веднага,а не с интервали в началото ,както е на другите програми.На Бързата програма замесването трае 13 мин.Като свърши рестартирам и пускам още веднъж за още 13 мин.Значи общо меся 26 мин.После изключвам машината(контейнера е затоплен,защото на тази програма докато се меси и подгрява за ускоряване на процеса) и оставям вътре тестото,докато си втаса.Понякога завивам контейнера с прозр. фолио и го слагам в леко затоплена и изключена фурна.
      Щом не получаваш конци,а сладък хляб-ако е сбит,значи слагаш прекалено много брашно.Ако е като нормален хляб,много ти е меко тестото и като се изпече козунака плетката и фитилите се сливат в едно.
      За конците е важно да ползваш качествено брашно тип 500,тестото да ти е с точната консистенция,да оформяш на леко намазнена повърхност с леко намазани ръце,да усукваш фитилите преди да ги сплетеш.

      Изтриване
  38. За трета поредна година се доверявам на твоите рецепти за козунак и досега не съм имала провал.Току що хапнах от този обикновен козунак(едва изтраях да изстине)и той ще е тазгодишният фаворит у дома :) Благодаря за прекрасните рецепти и поздрави :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :)) А аз благодаря за доверието и че намина да ми споделиш задоволството си,което страшно много ме зарадва,Деси!Вълшебни празници ти пожелавам с вкусни козунаци! :)

      Изтриване
  39. pozdravleniq az sum profesionalen gotva4,no probvah va6ata recepta stana prevuzhoden kozunak

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поласкана се чувствам от подобен отзив и съм ви благодарна,че наминахте да споделите впечатления!Хубави празнични дни ви пожелавам! :)

      Изтриване
  40. Козунаците ми станаха страхотни... За първи път правя опит и наистина постигнах невероятна визия и вкус. Благодаря ти от сърце. Направи празника ми още по-хубав :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А вашите отзиви правят и моя празник по-хубав,щастлива съм,че сте доволна и са ви харесали козунаците!

      Изтриване
  41. Благодаря ти за прекрасната рецепта !Всички бяха очаровани ,спазих точно рецептата и се получи необикновен козунак ,дъхав ,пухкав ,мекичък ,е не като твоите конци ,но аз месих само 10 мин. на миксер .Той беше фаворита тая година .Не искам да съм досадна ,но ще съм ти признателна ,ако споделиш точните размери на тавичките ти .Това винаги ме е затруднявало .В някои от твоите рецепти за козунаци си ги посочвала ,но големината на тези много ми хареса ,точно по моета представа за добре изглеждащ козунак.
    Благодаря ти предварително :)Лек ден!
    Геви

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Геви,много благодаря за споделените впечатления и се извинявам,че едва сега ви виждам коментара!Размера на тази тавичка е 26/11 см.
      С пожелание за вкусни козунаци и тази година и светли празници!

      Изтриване
  42. Благодаря за рецептата ! Искам да попитам какви са размерите на формата за печене - колко е дълбока и дълга. 2 форми ли се пълнят от тази доза, която сте дали ? Благодаря ! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,Елена!Да,два козунака ще излязат от тази доза.Формата на снимката е 26/11 см.,дълбока е около 8 см.
      Спорно месене и светли празници ви пожелавам!

      Изтриване
    2. Благодаря ! Весели приготовления и празнуване и на Вас !!:)

      Изтриване
  43. Здравейте приятели на кулинарното изкуство!
    Обичам да готвя, защото ми доставя удоволствие. Следя всички рецепти и установих, че наистина кулинарството е изкуство. Приемете моите най - искрени поздравления за това, че научих много, за което ВИ благодаря! Моля, дайте ми рецепта как да направя -бутер тесто. Благодаря ВИ!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тони,не съм правила домашно бутер тесто и не мога да съм ви полезна.

      Изтриване
  44. Dali shte se poluchi,ako go mesq na ruce,zashtoto nqmam takava mashina?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбира се,всяка рецепта може да бъде замесена и на ръка,просто се иска добро измесване и е по-изморително,отколкото с машина,но иначе няма никакъв проблем да направите козунаците на ръка,много хора го правят.Да ви е сладко!

      Изтриване
  45. Прекрасен вид, предполагам и вкуса ще е превъходен.
    Искам да попитам за температурата на печене - 170 градуса + вентилатор или 150 градуса, когато ползвате вентилатора?
    Благодаря Ви!
    Прекрасни празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Деси,този като гледам как му се е разляла плетката,а и от последното изречение съдя,че съм го пекла на 170 гр. долен реотан с вентилатор.Последните козунаци,кокосовите,ги пекох на 170 гр. само долен реотан без вентилатора и хем не се разкривиха плетките,хем отгоре останаха по-жълтички ,т.е. не се препекоха.Въпрос на фурна е все пак,пък и с вентилатор се изпичат много по-бързо.Аз на 150 гр. с вентилатор до сега не съм пекла нищо,винаги поне на 170 гр.
      Прекрасни и вкусни празници и на теб!

      Изтриване
  46. Козунакът се получи разкошен, нямам думи да опиша вкуса. И конци си има, и е пухкав. Изядохме го за отрицателно време. Благодаря за рецептата, горещо препоръчвам.
    Поздрави, София

    ОтговорИзтриване
  47. Изключително се радвам на вашето задоволство,София,благодаря,че наминахте да споделите с мен! Светъл празник!

    ОтговорИзтриване
  48. И аз за трета година правя козунак, но за първи път ми се получава! Толкова вкусен, мек, с конци, абе разкошен козунак, не сме опитвали у дома! Правих го без хлебопекарна, както е описано. Благодаря за рецептата! Блога като цяло е страхотен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ви благодаря за споделеното задоволство и да ви е сладко!Честит Великден!

      Изтриване
  49. Здравейте ,бих искала да попитам в този козунак може ли да се сложи плънка от сладко

    ОтговорИзтриване
  50. Здравейте! Да,може да сложите всякаква плънка, която ви харесва,включително и сладко,но да е по-гъсто,за да не стане глетав козунака.

    ОтговорИзтриване
  51. Козунакът е супер

    ОтговорИзтриване
  52. Трета година правя този козунак и винаги става перфектен! Весели празници!!! Цвета

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Цвета,честит празник!Много ме радват отзивите,които споделяте,благодаря ви и да ви е сладко всеки път!

      Изтриване
  53. Благодаря за споделената рецепта и подробните обяснения - страхотен козунак се получи :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ме зарадвахте с този коментар,благодаря ви,че наминахте да споделите,поздрави!

      Изтриване